For de som ikke kjenner meg fra før så har jeg vært pårørende til min mor som var syk i mange år før hun døde. Jeg har også en bakgrunn innen helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Du kan høre min historie her.
I dag så skal vi prate om hvordan vi kan klargjøre oss for de øyeblikkene vi helst ikke vil tenke på, men som vi må være forberedt på: nemlig akuttplanlegging.
Hvordan kan vi skape oss selv en guide til trygghet når hjertet hamrer og tiden står stille?
Ingen liker midt-på-natten telefoner eller den gnagende følelsen av at "noe" kan skje. Vi kan ikke forutse fremtiden, men vi kan ruste oss best mulig.
I vår familie ble 113 en slags livbøye i et stormfullt hav når mor var syk. Det var periode hvor min mor klaget mye på brystsmerter. I tillegg hadde hun en forferdig angst som lå der hele tiden. Min far var den som var der hele tiden. Så hva skulle han gjøre? Han ringte 113.
Det ble tatt et EKG hver gang. For å være sikker på at ambulansepersonell fikk riktig informasjon hadde vi samlet medisinlister og annen informasjon i en egen mappe som lå lett tilgjengelig. Her lå også andre rapporter fra ambulansetjenesten.
For en av de tingene helsepersonell trenger i en akuttsituasjon er informasjon. Og det kan vi hjelpe de med ved å ha nødvendig dokumentasjon lett tilgjengelig.
Vi kan rett og slett lage oss en fysisk mappe med den viktigste helseinformasjonen om den vi er pårørende til.
For det første helsetilstand: Skaff en oppsummering av alle kjente medisinske tilstander. Dette er ikke bare nyttig for helsepersonell, det kan også hjelpe deg å føle deg tryggere fordi du kan gi dem informasjonen de trenger. Her kan du spørre fastlegen om å få en oversikt du kan bruke.
For det andre medikamenter: Skaff en detaljert liste over medisiner, inkludert doser og tidspunkt. Dette for å unngå feilmedisinering og gi leger en klar forståelse av hva som allerede er i systemet.
Og her vil jeg legge inn et OBS OBS . Husk at det er viktig å ha en oppdatert medisinliste. Det er ikke sikkert den er oppdatert i alle systemet hos helsevesenet. Det er derfor du blir bedt om å ta med blant annet medisinliste ved forskjellige medisinske undersøkelser.
Så jeg vil anbefale at dere skaffer dere en avtale med legen om regelmessig gjennomgang av medisinlisten.
Ta også med kosttilskudd, da dette kan påvirke hvordan forskjellige medikamenter oppfører seg.
For det tredje allergier: Noter ned alle kjente allergier, fra mat til medisin, så du kan informere medisinsk personell i en fart og potensielt unngå en hel rekke komplikasjoner. Snakk med fastlegen om du er usikker.
Så skal vi gå vi over til din juridiske verktøykasse.
Samtykkeskjema: Ved å opprette et samtykkeskjema sikrer du deg at du som nærmeste pårørende får tilgang til nøyaktig den informasjon som du og den du er pårørende til blir enig om. Dette har å gjøre med din rett til informasjon som pårørende. Last ned skjemaet her.
Opprett en Fremtidsfullmakt: Når dere gjør dette kan du da vare på interessene og rettighetene til den du er pårørende til når denne ikke greier det lenger. Mange pårørende har fått vanskeligheter når dette ikke er på plass. Her kan du lese mer.
Det er viktig å få avklart dette i perioder som ikke er preget av krise.
Ha en kontaktlisten skrevet ned. Ikke bare i telefonen, men også et sted du lett kan finne det. Under en krise er det ofte lett å glemme det enkleste.
Familie og venner: Hvem er det som trenger å vite om nødstilfellet. Ha den listen klar.
Fastlege: Når det står om liv og helse er det 113 du først ringer. Men hold fastlegen informert. Her kan du enten ringe legekontoret og si ifra eller sende en melding via helsenorge når det ha roet seg litt
Hjemmetjenesten. Om dere har et samarbeid med hjemmetjenesten så si ifra til dem. Enten via telefon eller helsenorge.no
Så hvordan kan du holde orden på alt dette ..
Fysisk mappe: En god gammeldags mappe kan være din beste venn. Legg alle disse dokumentene i mappen og lag en kort oversikt på første side over hva denne mappen inneholder og i hvilken rekkefølge det ligger.
La en slik mappe ligge lett tilgjengelig både hos deg og den du er pårørende til. Du kan skrive på forsiden: Helsetilstand, medisiner og allergier for .. også navnet på den det gjelder.
Digitale kopier: Du kan lage deg din egen mappe på pcén hvor du legger inn alt som er nødvendig.
Vi har laget en førstehjelpsplakat som du kan henge opp hjemme. Her finner en oversikt over hvordan du utfører hjerte-lungeredning. I tillegg ser du hvilke tegn som kan tyde på hjerneslag, hjerteinfarkt og blodforgiftning, for her haster det også. Her står det også omtalt hva du gjør hvis noen setter noe i halsen, ved forgiftning og ved forbrenning.
På bakgrunn av det som står på den offisielle sidene til www.113.no finner du telefonnummer til øyeblikkelig hjelp, legevakt og giftinformasjonen.
Plakaten er en del av vårt pårørendekurs «Jeg – en pårørende» som du kan lese om her.
Husk at sammen med oss i Trygge Tjenester er du aldri alene. Og det å være forberedt er en av de mest kjærlige tingene du kan gjøre — ikke bare for den du passer på, men også for deg selv.
Hei! Jeg heter Jørn Terje Hømandberg.
Jeg har en bakgrunn fra både helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Men jeg er først og fremst en pårørende.
Da mor var syk, kjempet hele familien vår en stille kamp. For i rollen som pårørende så kan det føles som om man er en sjømann i storm, der hver eneste bølge slår inn over deg og truer med å kaste deg over bord.
TRYGGE TJENESTER
Invester i litt tid hver dag med boken "Jeg - en pårørende" og få ro i sinnet.
Klikk nå!
post@tryggetjenester.no
95 98 68 18
JURIDISK
Fjordlinna 129, 2760 Brandbu • Norge - ©2023 Copyright Trygge Tjenester