For de som ikke kjenner meg fra før så har jeg vært pårørende til min mor som var syk i mange år før hun døde. Jeg har også en bakgrunn innen helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Du kan høre min historie her.
Å hjelpe til med brannsikring i hjemmet er ikke bare en praktisk oppgave; det handler også om å forebygge farlige situasjoner og gi både deg selv og den du er pårørende til en større trygghet. Her er noen konkrete måter du kan bidra til å sikre hjemmet mot brann.
Røykvarslere er den første og mest effektive beskyttelsen mot brann. Som pårørende kan du hjelpe med å teste røykvarslerne regelmessig – trykk på testknappen en gang i måneden for å sjekke at de virker. Pass også på at det er tilstrekkelig med røykvarslere i hjemmet, spesielt på soverom, kjøkken og i stue.
Tips: Installer seriekoblede røykvarslere som varsler samtidig over hele huset, slik at alle blir varslet uansett hvor brannen starter. Du kan også få alarmen til å gå til hjemmetjenesten når den blir aktivert.
Hjemmet bør ha klare og åpne rømningsveier. Hjelp til med å fjerne hindringer som kan blokkere dører, trapper eller vinduer. Lag en enkel evakueringsplan sammen med den du er pårørende til, og øv på hvordan dere raskt kan komme dere ut ved en brann.
Tips: Hvis den du er pårørende til har nedsatt mobilitet, kan du vurdere hjelpemidler som evakueringsstoler eller branntepper, som kan lette evakueringen. Det er mulig å høre med hjelpemiddelsentralen om mulige hjelpemidler.
Brann kan ofte starte på grunn av feil på elektrisk utstyr. Hjelp til med å sjekke at det ikke er skadede ledninger eller varme og overbelastede stikkontakter eller årgammelt utstyr som er tilkoblet. Mange kan kvie seg for å kaste det som er gammelt. Oppfordre til å trekke ut støpsler på apparater som ikke er i bruk, spesielt på kjøkkenet, hvor mange branner starter.
Tips: Vurder å installere en komfyrvakt, som automatisk slår av komfyren hvis den blir for varm eller står på for lenge. Her kan du også sjekke med hjelpemiddelsentralen.
Levende lys er koselige, men de kan også være en brannfelle. Hjelp til med å plassere lys trygt unna brennbare materialer og pass på at de slukkes når rommet forlates. Varmeovner bør også plasseres med god avstand til møbler og gardiner. Er de gamle kan de ha samlet mye støv og skitt, så de kan det være lurt å skifte ut.
Tips: Elektriske telys eller LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys for en tryggere atmosfære.
Et brannslukningsapparat og et brannteppe bør være lett tilgjengelig i hjemmet. Som pårørende kan du bistå med å kjøpe, plassere og gå gjennom bruken av utstyret sammen med den du er pårørende til. Gjør det til en rutine å sjekke at utstyret er i orden. Husk at brannslukningsapparatet ikke må være for stort og tungt, men lett å bruke for alle.
Tips: Branntepper er spesielt nyttige på kjøkkenet for raskt å kvele små branner. Tilpass brannsikringsutstyret slik at det er enkelt og praktisk å bruke i en nødssituasjon.
Dersom den du er pårørende til røyker, oppfordre til å gjøre dette utendørs eller i et godt ventilert område. Sørg for at sigaretter, lightere og fyrstikker oppbevares trygt, og at sigaretter er fullstendig slukket før de kastes.
Tips: Askkopper med vann i bunnen kan bidra til å sikre at røykerester ikke antenner.
Det finnes flere teknologiske hjelpemidler som kan øke brannsikkerheten, spesielt for eldre eller de med nedsatt funksjonsevne. Smart-røykvarslere som varsler på mobilen, komfyrvakter, og automatiske lys kan gi ekstra trygghet.
Tips: Husk på de med redusert hørsel. Her finnes det egne løsninger for røykvarsling.
Ved å sette av litt tid til å gjennomgå brannsikkerheten i hjemmet, gir du både deg selv og den du er pårørende til en verdifull trygghet. Husk at små tiltak kan gjøre en stor forskjell. Ta grep i dag for et sikrere hjem!
Kilde: Brannvernforeningen www.brannvernforeningen.no.
Hei! Jeg heter Jørn Terje Hømandberg.
Jeg har en bakgrunn fra både helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Men jeg er først og fremst en pårørende.
Da mor var syk, kjempet hele familien vår en stille kamp. For i rollen som pårørende så kan det føles som om man er en sjømann i storm, der hver eneste bølge slår inn over deg og truer med å kaste deg over bord.
TRYGGE TJENESTER
Invester i litt tid hver dag med boken "Jeg - en pårørende" og få ro i sinnet.
Klikk nå!
post@tryggetjenester.no
95 98 68 18
JURIDISK
Fjordlinna 129, 2760 Brandbu • Norge - ©2023 Copyright Trygge Tjenester