For de som ikke kjenner meg fra før så har jeg vært pårørende til min mor som var syk i mange år før hun døde. Jeg har også en bakgrunn innen helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Du kan høre min historie her.
Det å være pårørende er en rolle fylt med ansvar, omsorg, og ofte mye usikkerhet.
Og det er viktig å forstå hvilke rettigheter du har i denne rollen, spesielt når det gjelder å være oppført som "nærmeste pårørende".
Å stå oppført som nærmeste pårørende er ikke bare en tittel – det er din inngangsbillett til helse og omsorgstjenesten for den som er syk.
Det kan gi deg tilgang til informasjon, muligheten til å være en stemme for din kjære i viktige avgjørelser dersom denne ikke greier det selv, og en sjanse til å se inn i journalen for å forstå bedre hva som skjer.
Ifølge pasient- og brukerrettighetsloven, er det pasienten eller brukeren som bestemmer hvem som er deres nærmeste pårørende. Dette kan endres etter behov, og den som er syk kan også utpeke flere personer hvis det er nødvendig.
Og den som er syk kan faktisk velge å ikke ha oppført noen nærmeste pårørende. Dette må helsepersonell ta hensyn til.
Å være nærmeste pårørende er en tillitserklæring og kan gjøre det lettere for dere å samarbeide.
Og som sagt så har nærmeste pårørende egne rettigheter med hensyn til :
• Informasjon
• Samtykke
• Journalinnsyn
• Klage
Så det er viktig at du faktisk står oppskrevet som «Nærmeste pårørende».
Når det gjelder deling av informasjon kan et samtykkeskjema være greit å ha i forkant.
Da sikrer du deg at du som nærmeste pårørende får tilgang til nøyaktig den informasjon som du og den du er pårørende til blir enig om.
Et slikt skjema gjør det også lettere for helsepersonell å bli tryggere på hva slags personinformasjon som kan deles og med hvem.
Husk at det er lettere å få ordnet dette i en periode som ikke er preget av krise.
Her finner du forslag til samtykkeskjema
Hvis den syke mangler samtykkekompetanse og motsetter seg helsehjelp finnes det regler for hvordan du som nærmeste pårørende skal involveres.
Kort sagt betyr samtykkekompetanse at en person kan ta egne avgjørelser og forstå konsekvensen av valgene sine. Men her ligger det flere kriterier til grunn.
Lovverket sier at det er helsepersonellet som yter helsehjelpen som bestemmer om en person er samtykkekompetent eller ikke.
Og dersom personen ikke er samtykkekompetent sier regelverket sier at :
• Nærmeste pårørende skal, der det er mulig, forhåndsvarsles før vedtak om helsehjelp fattes.
• Nærmeste pårørende skal, der det er mulig, få mulighet til å gi informasjon om hva pasienten ville ha ønsket.
• Nærmeste pårørende har rett til å medvirke ved gjennomføring av helsehjelpen.
Du finner mer informasjon om disse rettighetene på helsenorge.no.
Fremtidsfullmakt er et annet skjema som kan være greit å ha på plass.
Dette kan høres veldig formelt ut, men med denne sier du egentlig at: "Jeg er her for deg, uansett hva fremtiden bringer." Den hjelper deg å ta vare på alt fra helse til økonomi for din kjære, i tilfeller de ikke kan gjøre det selv. Bare husk, dette skjemaet trenger vitner – så ta dette steget i rolige øyeblikk.
Du finner en video om dette fra Nasjonalforeningen for folkehelsen her.
Og her finner du statsforvalterens sider for mer informasjon.
Å være nærmeste pårørende kan til tider føles overveldende, men husk, du gjør noe utrolig viktig. Du gir ikke bare omsorg; du gir kjærlighet, trygghet og en stemme til den som betyr mest for deg.
Så ta den viktige praten, bruk ressursene som er tilgjengelige, og husk at ved å være forberedt, styrker vi vår evne til å gi den aller beste omsorgen.
Hei! Jeg heter Jørn Terje Hømandberg.
Jeg har en bakgrunn fra både helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Men jeg er først og fremst en pårørende.
Da mor var syk, kjempet hele familien vår en stille kamp. For i rollen som pårørende så kan det føles som om man er en sjømann i storm, der hver eneste bølge slår inn over deg og truer med å kaste deg over bord.
TRYGGE TJENESTER
Invester i litt tid hver dag med boken "Jeg - en pårørende" og få ro i sinnet.
Klikk nå!
post@tryggetjenester.no
95 98 68 18
JURIDISK
Fjordlinna 129, 2760 Brandbu • Norge - ©2023 Copyright Trygge Tjenester