For de som ikke kjenner meg fra før så har jeg vært pårørende til min mor som var syk i mange år før hun døde. Jeg har også en bakgrunn innen helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Du kan høre min historie her.
I dag dykker vi ned i et tema som ofte blir oversett, men som kan ha en stor innvirkning på hverdagen vår: tankefeller. Disse "mentale snarveiene" kan virke uskyldige, men i en pårørendes liv, hvor stress og følelser ofte styrer, kan de ha stor betydning.
En tankefelle er en mental felle vi kan gå rett inn i uten å tenke oss om. De dukker opp når vi tolker ting rundt oss, som hva folk sier og hvordan de oppfører seg, eller hvordan vi oppfatter oss selv. For eksempel, du tenker kanskje at dette var en dårlig dag, bare fordi en liten del av den ikke gikk som planlagt. Men ved å stoppe opp og tenke etter, kan du innse at resten av dagen faktisk var ganske bra.
Som pårørende, med alle ballene vi prøver å holde i luften, er det ekstra lett å falle i disse fellene. Kanskje du tenker, "Jeg er ikke god nok til å ta vare på mamma eller pappa," basert på et lite øyeblikk der ting ikke gikk som du håpet. Eller kanskje du tolker et ord eller en gest fra noen i helsevesenet som en kritikk av din innsats.
1. **Nedvurdering av Det Positive:** Vi er ofte våre egne verste kritikker. Du gjør kanskje mer en noen kunne forlange, men tenker, "Det var jo bare det jeg måtte."
2. **Svart-Hvitt-Tenkning:** Alt er enten helt topp eller helt forferdelig. Det finnes ingenting i mellom. "Hvis jeg ikke klarer alt, er jeg en fiasko."
3. **Spå Fremtiden:** Du ser for deg en dyster fremtid "Jeg kommer aldri til å klare å balansere jobb, familie og omsorgsoppgavene jeg har tatt på meg"
4. **Tankelesing:** Du tror du vet hva andre tenker. "Legen synes sikkert jeg er en håpløs pårørende."
5. **Følelsesmessig Resonnering:** Du tror at fordi du føler noe, må det være sant. "Jeg føler ikke at jeg strekker til overalt, så jeg må være dårlig til dette."
6. **Negativ Forenkling:** Små ting får stor betydning. "Han svarte meg kort, han må være irritert på meg."
7. **Burde-Tenkning:** Du legger så mange krav på deg selv. "Jeg burde være en bedre datter eller sønn."
Det første steget er å bli klar over dem. Når du kjenner at stresset bygger seg opp, og noen av disse tankefellene dukker frem, ta et lite pusterom. Spør deg selv, "Gikk jeg i en tankefelle nå?" Kanskje det finnes en annen måte å se ting på? Av erfaring vet jeg at det er lettere sagt enn gjort.
Det hjelper alltid å snakke med noen – enten en god venn, en annen pårørende, eller en fagperson. Å dele tankene dine kan ofte gi deg et helt nytt perspektiv. Og det er en av grunnene til at det er så viktig å ta vare på nettverket ditt som pårørende. Du kan trenge en sparringspartner for å oppdage perspektivene.
For oss pårørende er det essensielt å kjenne igjen og utfordre disse tankefellene. Det kan gjøre vår omsorgsreise litt lettere og mer givende. Ved å anerkjenne tankefellene, kan vi unngå å bære på en haug med uriktige og tunge tanker.
Å være pårørende er tøft, og det er helt normalt å falle i tankefeller nå og da. Men ved å bli klar over dem og utfordre dem, kan du finne en bedre balanse og mer tilfredshet i din omsorgsrolle. Og husk, det du gjør er utrolig viktig og verdsatt, selv på de dagene hvor alt føles litt ekstra tungt. Ta vare på deg selv, og husk at det er greit å be om hjelp når du trenger det.
Hei! Jeg heter Jørn Terje Hømandberg.
Jeg har en bakgrunn fra både helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Men jeg er først og fremst en pårørende.
Da mor var syk, kjempet hele familien vår en stille kamp. For i rollen som pårørende så kan det føles som om man er en sjømann i storm, der hver eneste bølge slår inn over deg og truer med å kaste deg over bord.
TRYGGE TJENESTER
Invester i litt tid hver dag med boken "Jeg - en pårørende" og få ro i sinnet.
Klikk nå!
post@tryggetjenester.no
95 98 68 18
JURIDISK
Fjordlinna 129, 2760 Brandbu • Norge - ©2023 Copyright Trygge Tjenester