Å se noen du bryr deg om streve med afasi, talevansker, stemmevansker eller dysfagi kan være vondt. Kanskje du føler deg hjelpeløs? Hvordan kan du være den beste støtte for dem?
La oss først finne ut hva ordene afasi og dysfagi egentlig betyr.
Afasi er en tilstand hvor hjernen har vanskelig for å bruke og forstå ord, selv om musklene som er nødvendige for å snakke og nerveforbindelsene til disse musklene fungerer normalt. Dette kan påvirke en persons evne til å kommunisere ved å forstyrre deres evne til å finne ord, forstå språk eller uttrykke seg.
Dysfagi, som egentlig betyr problemer med å spise, tygge og svelge, er når ting ikke fungerer som de skal i munnen, tungen og svelgemusklene, eller når nervene som styrer dem, ikke fungerer riktig. Dette kan gjøre det vanskelig for folk å spise og drikke som de pleier. Dysfagi kan skje på grunn av forskjellige sykdommer, tilstander eller skader som for eksempel hjerneslag.
Her kommer noen enkle råd når du skal snakke med noen som har kommunikasjonsvansker.
Tenk deg hvor frustrerende det må være å vite hva man vil si, men ikke klare å formidle det. Ta deg tid. La dem finne ordene, selv om det tar litt lenger tid. Ditt tålmodige smil kan lette på mye av deres frustrasjon.
Se på dem. Vis at du er helt til stede, at du prøver å forstå. Det at du er der, at du lytter, kan være den største trøsten.
Reduser bakgrunnsstøy, skru av TV-en, senk musikken. Gjør miljøet rolig slik at de kan fokusere på å kommunisere med deg.
Bli kjent med alternative kommunikasjonsmetoder, som tegn eller skrivebrett. Kanskje du til og med kan ta et lite kurs sammen med dem? Det kan bringe dere nærmere hverandre!
Det kan være små skritt, men hver forbedring er en stor seier. Feir dem! Vis hvor stolt du er.
Til slutt, husk å ta vare på deg selv også. Det er tøft å se noen man elsker streve, men ved å fylle din egen kopp, kan du være den beste støtten for dem.
Mer informasjon kan du finne hos LHL Hjerneslag og Afasi sine sider. Se også denne videoen på Facebook med LHL sin veileder Vanessa Seidler Krone( rådgiver og logoped).
Hei! Jeg heter Jørn Terje Hømandberg.
Jeg har en bakgrunn fra både helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Men jeg er først og fremst en pårørende.
Da mor var syk, kjempet hele familien vår en stille kamp. For i rollen som pårørende så kan det føles som om man er en sjømann i storm, der hver eneste bølge slår inn over deg og truer med å kaste deg over bord.
TRYGGE TJENESTER
Invester i litt tid hver dag med boken "Jeg - en pårørende" og få ro i sinnet.
Klikk nå!
post@tryggetjenester.no
95 98 68 18
JURIDISK
Fjordlinna 129, 2760 Brandbu • Norge - ©2023 Copyright Trygge Tjenester