For de som ikke kjenner meg fra før så har jeg vært pårørende til min mor som var syk i mange år før hun døde. Jeg har også en bakgrunn innen helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Du kan høre min historie her.
I dag skal vi snakke om det å bli henvist til en spesialist.
La oss nå si at du og den du er pårørende til er hos legen. Dere kom forberedt og hadde notert ned det dere lurte på. Etter at legen har undersøkt den som er syk vil han nå henvise videre for nærmere undersøkelse. Altså henvise til en spesialist.
Og mange synes det å gå fra fastlege til spesialist kan være en utfordring. Både min mor og jeg kjente på det når hun var syk. Tankene kan bli mange hos dere begge, det kribler litt ekstra i magen og alt virker kanskje litt uoversiktlig?
Hvordan er hele denne prosessen? Hvordan kan du forberede deg og den du er pårørende til?
Det vi trenger først og fremst nå er informasjon. Så snu deg til fastlegen: Ikke vær redd for å spørre legen om alt du lurer på. Er det nødvendig med spesialist? Hvor lang er ventetiden? Spør om alle detaljene. Dere har full rett til å være 100% informert.
Allerede på denne legetimen så kan du spørre etter oppdatert medisinliste. Når dere får brev som informerer om time hos spesialist står det ofte at dere må ta med oppdatert medisinliste. På denne listen kan det være greit at kosttilskudd også står nevnt. Da enkelte kosttilskudd kan påvirke forskjellige medikamenter.
Spør om hvilke andre dokumenter som sendes sammen med henvisningen. Be om en kopi av dette. Det er en sikkerhet for dere når dere kan ha en egen kopi dere kan ta med.
Det er ofte etter legetimen at spørsmålene kommer. Skriv de ned. Dere kan ringe ned til legekontoret eller sende en melding via helsenorge hvor dere kan spørre om det dere lurer på.
Dette kan være den tøffeste delen og kan virke uutholdelig. Men dere har nå spurt om hvor lang ventetiden kan være hos fastlegen, så dere har i det minste en tidshorisont å forholde dere til.
Og dagene kan gå sakte mens dere venter på den timen, ikke sant? Husk å legge inn noe hyggelig å gjøre sammen i tiden før timen. Vi skal tross alt leve mens vi venter
Lag en liste med spørsmål. Vær så detaljert at dere føler dere trygge. Husk oppdatert medisinliste og eventuelt kosttilskudd som brukes. Noen medisiner kan reagere på enkelte kosttilskudd.
Kikk litt på spesialisten: Bruk nettet og se hvem denne spesialisten er. Det er greit å vite hvem dere skal forholde dere til.
Praktiske ting: Dobbeltsjekk tid og sted for timen, finn ut hvor dere kan parkere, og om det er noe du må betale med en gang, for eksempel egenandel. Dette reduserer stress på selve dagen.
Still spørsmål og gjør gjerne notater underveis. Noen ganger får dere ikke svar med det samme, men dere får beskjed om at resultatet sendes til fastlegen. Spør om hvor lang tid dette tar.
Når møtet er over, er sikkert hodet fullt av informasjon og følelser. Jeg har ihvertfall kjent på det.
Om det er mulig så sett dere ned med en kopp kaffe rett etter besøket og snakk sammen om det som kom frem. Det er så lett å glemme.
Få en time hos fastlegen etter alt av tester er utført. Ta med alle notater dere har og still spørsmål. Dette gir en ekstra trygghet.
Det kan hende at det blir flere tester, eller kanskje til og med operasjon. Uansett, få klarhet i hva som er neste steg i prosessen, så dere kan være forberedt og planlegge.
Du løper kanskje fra det ene til det andre, og glemmer at du også trenger en pust i bakken.
Pust inn, pust ut: Ta deg tid til en kopp te, eller hva med en liten gåtur? Du er også en del av denne ligningen og det er viktig å ta vare på deg selv.
Du kan jo vurdere å bli med i en støttegruppe for pårørende, eller bare ta en kaffe med en god venn. Å snakke med noen andre kan gjøre underverker for din mentale helse.
Husk at det er ikke egoistisk å ta en timeout, ta en pause. Skaff deg en rolig kveld hjemme eller gå på kino. Du vil være mye bedre rustet til å ta vare på andre når du også tar vare på deg selv.
Jeg vet at dette er en tid full av utfordringer og usikkerhet, men jeg håper at disse tipsene kan gjøre reisen litt enklere og litt mindre ensom.
Hei! Jeg heter Jørn Terje Hømandberg.
Jeg har en bakgrunn fra både helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Men jeg er først og fremst en pårørende.
Da mor var syk, kjempet hele familien vår en stille kamp. For i rollen som pårørende så kan det føles som om man er en sjømann i storm, der hver eneste bølge slår inn over deg og truer med å kaste deg over bord.
TRYGGE TJENESTER
Invester i litt tid hver dag med boken "Jeg - en pårørende" og få ro i sinnet.
Klikk nå!
post@tryggetjenester.no
95 98 68 18
JURIDISK
Fjordlinna 129, 2760 Brandbu • Norge - ©2023 Copyright Trygge Tjenester