For de som ikke kjenner meg fra før så har jeg vært pårørende til min mor som var syk i mange år før hun døde. Jeg har også en bakgrunn innen helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Du kan høre min historie her.
I en tid der usikkerhet ofte preger våre liv, er det viktig å ha klarhet i hvordan våre personlige og økonomiske saker skal håndteres hvis vi selv ikke kan ta vare på dem.
Dette er hvor en fremtidsfullmakt kommer inn i bildet. I dette blogginnlegget vil jeg dykke ned i hva fremtidsfullmakt er, hvorfor det er kritisk viktig å opprette en, hvilke retningslinjer du bør følge, og hvordan det kan benyttes til å beskytte dine interesser og rettigheter.
En fremtidsfullmakt er et juridisk dokument som gir en person du stoler på retten til å ta avgjørelser på dine vegne om personlige og økonomiske forhold, dersom du selv blir ute av stand til å gjøre dette. Dette kan skje på grunn av sykdom, alder eller ulykker som reduserer din evne til å håndtere egne anliggender.
1. Kontroll over eget liv: Med en fremtidsfullmakt kan du selv bestemme hvem som skal ta beslutninger på dine vegne, og under hvilke omstendigheter. Dette gir en følelse av sikkerhet og kontroll over din fremtid, selv under usikre omstendigheter.
2. Forebygging av konflikter: Ved å klart definere hvem som har ansvar og myndighet til å handle på dine vegne, kan potensielle familiekonflikter og misforståelser unngås. Dine nærmeste vil vite hva dine ønsker er, og hvordan du vil ha dem ivaretatt.
3. Beskyttelse av dine interesser: En fremtidsfullmakt sikrer at dine personlige og økonomiske interesser blir håndtert i tråd med dine ønsker og behov, selv når du ikke kan uttrykke disse selv.
1. Valg av fullmektig: Velg en person du stoler på og som forstår dine verdier og ønsker. Dette kan være en nær venn, et familiemedlem eller en profesjonell rådgiver. Det er også mulig å oppnevne en reservefullmektig for ekstra sikkerhet.
2. Spesifiser fullmaktens omfang: Det er viktig å være spesifikk om hvilke beslutninger fullmektigen kan ta på dine vegne. Du kan begrense fullmakten til visse typer beslutninger, som økonomiske transaksjoner, eller du kan gi en mer generell fullmakt.
3. Definer utløsende hendelser: Fremtidsfullmakten trer vanligvis i kraft når en lege eller annen autorisert person fastslår at du ikke lenger er i stand til å ta vare på dine egne anliggender. Klare kriterier for når fullmakten skal aktiveres, er essensielt for å unngå misbruk.
4. Juridisk gyldighet: For at en fremtidsfullmakt skal være juridisk bindende, må den opprettes i samsvar med gjeldende lover. Her kan du orientere deg på statsforvalteren sine nettsider eller konsultere med en advokat for å sikre at alle juridiske krav er oppfylt.
1. Personlige beslutninger: Fremtidsfullmakten kan omfatte beslutninger om din personlige pleie, hvor du skal bo, og for eksempel hvem som kan besøke deg. Dette sikrer at dine personlige ønsker respekteres.
2. Økonomiske beslutninger: Fullmakten kan gi din fullmektig myndighet til å forvalte dine finanser, betale regninger, investere midler og håndtere eiendommer. Dette er spesielt viktig for å opprettholde din livskvalitet og økonomiske stabilitet.
3. Medisinske beslutninger: Selv om en fremtidsfullmakt primært fokuserer på økonomiske og personlige saker, kan den også inkludere spesifikke direktiver om helseomsorg, i tråd med dine ønsker om medisinsk behandling.
Å opprette en fremtidsfullmakt er et kraftfullt skritt for å sikre at dine personlige og økonomiske saker blir håndtert i tråd med dine ønsker, selv når du selv ikke kan ivareta disse.
Det gir en ekstra lag av sikkerhet og trygghet, og sikrer at dine rettigheter og interesser blir beskyttet. Det er en handling av omsorg, ikke bare for deg selv, men også for dine kjære, da det gir klarhet og retning i utfordrende tider.
Hvis du ikke allerede har opprettet en fremtidsfullmakt, er nå et godt tidspunkt å starte. Husk, det er aldri for tidlig å planlegge for fremtiden.
Nasjonalforeningen for folkehelsen har en veldig fin video om dette tema som du kan se her
Hei! Jeg heter Jørn Terje Hømandberg.
Jeg har en bakgrunn fra både helsefag og sykepleie og har autorisasjon som helsepersonell. Men jeg er først og fremst en pårørende.
Da mor var syk, kjempet hele familien vår en stille kamp. For i rollen som pårørende så kan det føles som om man er en sjømann i storm, der hver eneste bølge slår inn over deg og truer med å kaste deg over bord.
TRYGGE TJENESTER
Invester i litt tid hver dag med boken "Jeg - en pårørende" og få ro i sinnet.
Klikk nå!
post@tryggetjenester.no
95 98 68 18
JURIDISK
Fjordlinna 129, 2760 Brandbu • Norge - ©2023 Copyright Trygge Tjenester